Интересни факти за Нова Зеландия



Нова Зеландия се намира в югозападната част на Тихия океан. Тя се състои от два големи и множество малки острови. Площта й е малко над 268хил.кв.км, а население – 4.366млн.д. Столица на тихоокеанската държава е Уелингтън. 

По отношение на историята си
Нова Зеландия е много богата. Сведения за нея има от 10в., от население, предхождащо местното, което се нарича Маори. Островът е открит през 40те год на 17в от Абел Тасман, но се заселва едва през втората половина на 18в, когато започва масова колонизация на британци. Към края на 19в се намира злато на острова, което отваря една врата за останалия свят...
С годините Нова Зеландия си печели прозвището Адската дупка на Пасифика, понеже била пълна със златотърсачи, избягали затворници от Австралия, китоловци. Едва след края на Втората световна война, държавата се откъсва от Великобритания и става независима . Все пак рожденият ден на британската кралица, продължава и до днес да бъде национален празник...
Релефът в Нова Зеландия е предимно планински. За покорителите на върхове, предизвикателство би бил връх Кук - 3756м, най-високата точка там. Тази планинска верига, пазеща сняг през цялата година,разделя страната на половина. В Северният остров от друга страна, можем да се насладим на прекрасни долини... Самата страна е пълна с реки и езера, което прави престоят там още по-приятен...е вие кое ще изберете - планината или долината...?! Но да не забравяме,че там има и не малко действащи вулкани....
Островът Нова Зеландия се намира между две литосферни плочи-тихоокенската и австралийската. Това е предпоставка за постоянно менящата се структура на земната кора. Интересен факт е например, че през 1931г, поради силно земетресение около град Нейпир, над водната повърхност се издигат около 9кв.км суша.... Но защо да се учудваме...все пак самата Нова Зеландия е образувана, освен от вулканична дейност, и от сблъсък на континентални плочи.
Столицата на Нова Зеландия е Уелингтън, най-гъсто населената столица в Океания, а също така и най-южната. Населението там се равнява на над 430хил.д., а историята й започва още в далечната 1839г,когато идва първата европейска колония. Този център на културния и политически център в Нова Зеландия е красив и пълен с всякакви интересни места за посещение...но не тръгвайте без фотоапарат. Определено има какво да се заснеме.


Знаете ли,че така вкусният плод киви, който с наслада поставяме в плодовата си салата, носи името си от птица? И то не каква да е птица, а националният символ на Нова Зеландия. С дълъг клюн, малки размери,без криле и изключително миловиден поглед, кивито е една от най-древните птици на земята. Разпространява се в Нова Зеландия, като е почитана и от племето маори. За съжаление е застрашена от изчезване...въпреки усилията, които страната полага за нейното опазване.
За кухнята на Нова Зеландия може да изпише много. Тя събира традиции от всички краища на света, но за едно ястие може да се смята,че идва от местното племе маори. То е специфично не толкова с използваните продукти, които може да са различни, колкото с метода на приготвяне. В земята се изкопава дълбока яма. В нея се поставят камъни, върху които се пали огън. Този огън нагорещява камъните, върху които в последствие се поставя храната, увита в алуминиево фолио. Отгоре се покрива отново с пръст и престоява така няколко часа. След като се извади е готова за консумиране. Най-често използвани са агнешкото и картофите.



0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About