За Рила с любов

Казват, че ние в България сме късметлии по отношение на природата. Не знам кой казва така, но определено е прав. Със сигурност можем да се похвалим с море, с планини, равнини и китни селца. Тук ще разгледаме една от най – красивите планини в България – Рила планина. Тя предлага на всекиго по нещо – за истинските планинари има красиви върхове, чакащи да ги покорят,а за тези, несигурни в планинските си умения – леки планински пътеки.

С радост можем да кажем, че Рила е най – високата планина не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Връх Мусала стои гордо на цели 2925м, с цели 8 м по – висок от гръцкия Олимп ( 2917м ). Освен него в Национален парк Рила има още над 100 върха с височина над 2000м, сред които Мальовица ( 2729м), Малката Мусала (2902м), Иречек(2852м), Алеко (2713м). Всеки един от тях разкрива пред всички, дръзнали да ги покорят, гледки, които биха спрели дъха и на най – коравосърдечните. Сякаш планината има свои чувства и обича да ги изразява – дали ще бъде изведнъж развихрили се бури или с непрогледна мъгла, тя те кара да осъзнаеш колко си малък пред природата…и колко могъща всъщност е тя. А ние хората определено имаме нуждата да слизаме на земята понякога и да видим, че не света е под нашата власт, а ние сме под властта на Земята!
В Националния парк Рила има няколко резервата – Парангалица, Скакавица, Ибър, Централен Рилски резерват и Риломанастирската вода. Всеки един от тях е създаден с цел да съхранява специфичните за този район флора и фауна. Друг въпрос е доколко напоследък това е осъществимо… Смята се, че Рила е една от планините с най – интензивно развит туризъм. При нея са създадени т. нар. „Зони за интензивен туризъм“, където има много туристически пътеки, пригодени за разходка, конни преходи, велопреходи, преходи със ски и други. Може би тук е мястото и да напомним, че бивакуването и паленето на огън може да се случва само на обозначените за това места. Все пак не искаме по невнимание да направим пожар, който да изгори дървета, които са на десетки години.
На територията на Рила планина се намират 17 туристически хижи, разполагащи с около 1500 легла. Така че за всеки тръгнал на преход може да се намери подслон…Но винаги бъдете нащрек и си преценявайте времето! Не е хубаво да се остава в планината по тъмно. Пък и в това време е по – приятно да си на топло в хижата, пийвайки нещо топло. За всички, които не са склонни да ходят, а просто искат да отидат да видят някои красива природна забележителност са изградени и няколко лифта. Това обаче, заедно със своите плюсове, носи и някои минуси… например лифтът до х. Седемте рилски езера, в момента е причина за замърсяването на езерата…тема, доста разглеждана напоследък из медиите…и с право !
И в заключение…Да отидеш на планина определено може да действа доста отпускащо и релаксиращо. Сладката умора след цял ден преход завладява съзнанието ти изцяло и изтласква оттам всички тревоги от заобикалящото ни ежедневие. А Рила планина определено е едно от тези места. Тя успява да те омагьоса и да те накара да преосмислиш думата „красота“ . Не случайно е любима дестинация, както на множество българи, така и чужденци. Дано успеем да я опазим и за бъдещите поколения…защото те също биха я обикнали.
Снимки : Martin Nakov Photography

1 comments:

  1. Уникални снимки! БРАВО!
    Радвам се, че попаднах на този страхотен блог.
    Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно
    изненадана! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме,
    ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете ╰┈➤ ① тук

    ОтговорИзтриване

Recent Comments

 

Blogger news

About