Салар де Уюни

Макар и да не присъства в редица книги за чудесата на света, Салар де Уюни определено има какво да покаже на туристите посетили Боливия. То е част от платото Алтиплано и се намира на височина от над 3700 метра. За момента се смята, че това е най – голямото солено езеро в света.

Платото Алтиплано съществува от десетки хиляди години. Както всичко друго в природата и то е претърпяло редица преобразувания, вследствие на едни или други феномени и катаклизми. Смята се, че преди 40 000 хил. години в този регион е имало едно голямо солено езеро, което обаче с течение на времето е пресъхнало. Следи от него могат да се видят в останалите по-малки езера - Коипаса и Уюни. Освен тях на територията на платото Алтиплано, разположено в южната част на Боливия, можете да разгледате различни геологични образувания и характерни за региона рядко срещани животни.Макар наричаната още пустиня Алтиплано да не е гъсто заселена, фламингото определено краси тази част от света, добавяйки розов оттенък в пустинята.
Салар де Уюни е малка част от целият този природен феномен, но определено е най-интересен от всички. Той е толкова солен, че самата сол се натрупва на камари. Така водата се изпарява по-лесно и улеснява траспортирането на продукта. Смята се, че езерото съдържа над 10 милиарда тона сол, като за нуждите на Боливия годишно се добиват едва 25 хиляди. И все пак това, което изумява всички ни е голямото огледало, в което това място се превъща по време на дъждовния сезон. Поради дебелината на солната покривка имате възможност да се движите спокойно върху самото езеро, като не е изключено в един момент да се почуствате като Алиса в Страната на чудесата, мислейки си кое е горе и кое долу. Това е идеалното място, където можете да развихрите въображението си откъм снимки и да покажете колко изобретателни можете да бъдете.
Ако се чудите къде да отседнете, за да имате повече време, несъмнено мястото е хотелът наблизо, направен изцяло от сол. Интересно, нали? Ако все пак не ви допадат толкова екстремни преживявания, можете да отседнете в развития наблизо град Уюни, откъдето ще можете да се сдобиете и с професионален гид за бъдещата ви обиколка. Там ще ви екипират със слънчеви очила и шапка, поради опасността от ослепяване, дължаща се на силно наситения бял цвят на солта.
На фона на всичко това не забравяйте да посетите и гробището за локомотиви, което определено ще е идеален завършек на тази странна и същевременно вълнуваща разходка. Не знам за вас, но на мен определено ми се прииска да отида...

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About