Легендата разказва...за Рила



Легендата разказва, че преди много, много години, още преди появата на човечеството, в Рила планина живели мъж и жена великани. Те били лудо влюбени както помежду си, така и в заобикалящата ги природа. 
  Всяка сутрин те излизаха да се разхождат - обикаляли езерата, върховете, поляните на тази невероятна планина. С годините превърнали своя дом в едно истинско райско късче, украсявайки го с цветя, вдъхвайки му живот, а в скалите му се красиво се отразявали лъчите на слънцето. Всеки, който минавал покрай невероятната Рила се възхищавал на красотата й и си обещавал да се върне отново.
  С времето обаче мястото се прочуло... Зли сили насочили своя поглед към дома на двамата великани...Ядосани, че съществува такова красиво място, където всичко съжителствало в хармония, те си обещали да го унищожат. И така, малко по малко, те започнали да рушат щастието на влюбената двойна. Първо изпратили черни облаци, които да засенчат слънцето. Последвали ги ураганни ветрове, които отнасяли красивите цветя след себе си.
 Готов на всичко, за да спаси дома си и своята любима, великанът се изправил яростно срещу злите сили. До последно той бранел всяко дърво, тревичка и място в своята планина, но това не било достатъчно. Не след дълго той паднал в боя. 
 Неговата любима дълго страдала по загубата му... От сълзите й започнали да се стичат големи сълзи, чисти като любовта ми. От тях започнали да се образуват езера и реки, чиято кристална вода и до днес остава невероятна. Слънцето, възхитено от любовта им, се зарекло да грее там с всички сили. Понякога обаче, когато на жената й стане мъчно, тя покривала лъчите на слънцето с черните си мигли и застилала върховете с бяла наметка. Но дори и тогава, красотата на нейния дом остава неописуема...


0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About