Перлата на Юга - Мароко



  Мароко е една от онези държави, които успяват да съчетаят древното и модерното...Държава, за която никога не си достатъчно подготвен и винаги успява да те изуми, дори да си я посещавал десетки пъти.
   Кралство Мароко се намира в Северозападна Африка, разполагайки
с дълга крайбрежна ивица покрай Атлантическия океан. Преминала през много битки, завоевания, падения и обратни, тази област е била заселена още преди 10 000 хил. г. Първоначално под управлението на Капсийката култура, Мароко преминава и през владенията на финикийци, бербери, римляни, византийци и араби, където всяка една култура успява да остави своя траен отпечатък.
  Един от най-големите градове в Мароко е Маракеш. Древната столица на Кралството се развива все по-бързо в последните десетилетия, като се появяват нови и луксозни квартали, големи бизнес сгради, банки, стадиони и др. По-атрактивната част обаче си остава стария град, който е известен навсякъде като Медина.
  Медина бива обитавана още от 11в., като името й означава посто "град". Именно тук могат да се видят автентичните ориенталски пазари, жилищни сгради и забележителната ориенталска джамия Кутубия ( в нея не могат да влизат хора, проповядващи различна религия от исляма). Старият град е обграден от стени,  които са с височина до 10м и заграждат територия от около 600 хектара. Входовете и портите на града са 19 и всеки един е уникален по своята същност. Някои от основните забележителности на града са площадът Джама Ел Фна, Ботаническата градина, Медресето Бен Юсеф, Градината на Саадитите, Кралския Дворец и др. Но това, което ще остави траен спомен са необичайната и същевременно пленяваща атмосфера, хората, малките улици, автентичните къщи...





  Източник на снимките : Pinterest

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About