Връх Мусала



Един от най-красивите и най-внушителните върхове в България е връх Мусала. Той се намира в Рила планина и е едно от най-посещаваните места от българи и чужденци, особено през лятото – около 50 000 души. Височината му е цели 2925 метра, но това определено не го прави труден за изкачване. Даже напротив – той може да се нареди на опашката след връх Ботев в Стара планина и връх Вихрен в Пирин.

Името на българския първенец идва от арабското словосъчетание „мус Аллах“, което буквално означава „място, близко до Бога“. Всеки, който поне веднъж е изминавал пътя до върха знае, че името му е оправдано. През средата на 20 век обаче е прекръстен на Сталин, в чест на съветския диктатор. Не знам за вас, но аз не мога да си представя израза „ днес ще ходя до Сталин“...

За първи път през зимата връх Мусала е покорен през 1923 г., когато група от софийското дружество „Алеко Константинов“ запретва ръкави и поема натам. Само година по-късно, явно след като са оценили подобаващо мястото, там се изгражда и първата хижа Мусала. Тогава тя е представлявала дървена едноетажна сграда с мансарда и са я наричали Клековата къща. Едва 5 години по-късно до нея се появява масивна каменна двуетажна сграда, която изгаря през 1988 г. Днешната хижа Мусала е построена през 1966 г., гордо носейки тогава името хижа Сталин.

Както казахме и малко по-рано изкачването на Мусала не е толкова трудно, особено за тези, които и преди са ходили по планините. Изходната ви точна е Боровец, откъдето с лифт се качвате до хижа Ястребец. С пълни сили продължавате към хижа Мусала, която е само на около час път, който не е труден и стръмен. След като стигнете хижата може да пиете по един топъл чай и да започне втората част на пътуването. 
Тя вече ще трае около 2 часа и може да бъде по-изморителна, така че няма нужда да си давате много зор още в началото. Гледката, която се открива пред вас накрая, определено си заслужава тези три часа ходене. Само не забравяйте, че на  връх Мусала има сняг средно 8 месеца в година, а ако ходите лятото със сигурност ще ви трябва слънце-защитен крем.
На върха се намира метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. За всеки, който събира печати в книжките за 100-те национални туристически обекта, там е мястото, на което трябва да отиде.
И когато тръгнете нагоре не забравяйте две неща – пазете природата чиста и оставете всички грижи в града!
Снимки : https://www.facebook.com/MNakovPhotography?ref=hl

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About