Синайската планина



Трябва ли да си религиозен, за да вярваш, че някое място има магическа сила? Или можем просто да приемем, че има неща извън контрола ни, които природата е създала, за да ни изумяват.
Синайската планина се намира в Египет. С височината си от 2642м е най-високата на Синайския полуостров. Тя е основно скалиста, което я прави с по-бедна растителност. Гледките, които разкрива пред очите на хората са уникални и много красиви, но това ли кара десетки хора да идва тук всеки ден?

Когато говорим за планината Синай трябва да сме наясно с легендата, която съществува за това място. Тук Мойсей прекарва 40 дни, за да получи 10-те Божи заповеди, за които днес знае целия свят. Макар и археологическите данни да са малко, религията не еднокрано е доказала, че е необходима вяра, а не археологически останки, за да се превърне едно място в свято...
В подножието на планината се намира и един от най-старите манастири в света - „Света Екатерина“. Той е построен през 6в. и вече повече от 14 века не е спирал своята дейност. Поверието разказва, че там Мойсей вижда горящия храст, а именно това е знакът от Бог, че е избран за пророк. В момента в манастира се съхранява многовековната история на битки, религиозни поверия, записки на различни мислители и много други скъпи предмети. 


Независимо дали ще посетите Синайската планина от религиозни съображения или просто от любопитство няма да съжалявате. Но се подгответе предварително добре, понеже пътят не е лек. Всъщност има различни начини за достигане до крайната точка. Първият, създаден от каещия се монах, представлява 3750 стъпала. Това всъщност е най-кратката пътека, но и най-трудната. В случай, че решите да изберете по-лесния път, то там ще ви чакат услужливи бедуини, които да ви предложат камила, с която да ви заведат, през т. нар. Камилска пътека, до върха. При пещерата на пророк Илия, където се смята, че Бог е проговорил на Мойсей, двата пътя се сливат и оттам всички заедно продължават нагоре, към параклисът „Света Троица“. Светата обител, високо горе в планината, е построена през 1934г., но свидетелства за свещено място тук има още от 4в. За съжаление в момента параклисът стои постоянно заключен, поради опасност от набези и разрушения.
Планината Синай определено може да накaра всеки да затаи дъх. Особено ако посрещнете изгрева над пустинята, когато ще видите магията...независимо на какво се дължи тя.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About