Българските манастири - част 2


Рилски манастир

Още през 1983г. Рилския манастир се присъединява към списъка на ЮНЕСКО. В продължение на векове, той събира и съхранява не само българско, но и световно културно наследство. Манастирът е основан през далечната 927-941г. от Иван Рилски, в Рила планина, където монахът намира точното място, за да отправя своите молитви. Поради много разрушения обаче първата сграда на светата обител не е запазена. В момента най-ранни постройки имаме от 1335г., когато е изградена отбранителната кула . След пожар през 18в, манастирът се сдобива с нови източно, североизточно и западно крило. Днес общата територия на манастира е 8800кв. м., като добавените по-късно крила на 4 и 5 етажа, образуват двор в неправилен петоъгълник. Сведения за важността на манастира имаме от редица документи. Един от тях е
подписаната Рилска грамота на 21 септември 1378г. от цар Иван Шишман, която дава на манастира феодална земя от над 20 селища. По време на Възраждането в него се изгражда килийно училище, където своя принос дава Неофит Рилски. Подслон в него намират дейци като Васил Левски, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др. Днес Рилският манастир е едно от най-посещаваните места в България. Някои идват тук, за да отправят своята молитва, други, за да разгледат това невероятно място, трети – просто, за да усетят магията около манастира. Каквато и да е причината, едно е сигурно – след като веднъж го посетите ще остане в сърцето ви цял живот.
 Снимка : Полина Иванова


Троянски манастир

Троянският манастир е третият по големина в България и е разположен в красивата местност до село Орешак, на 10 км от град Троян. Според официални данни манастирът е основан през 1600г., но легендата разказва за монаси, тръгнали към Влашко, но спрели се тук. Един от тях носел чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“, който всеки път като направил опит да си тръгне от манастира с иконата, тя се връщала обратно. След като решили, че такава в Божията воля, монасите оставили иконата, а Троянският манастир започнал бързо да се разраства. Скоро там били изградени малка дървена църква, жилищно крило и малка гостилница. Не след дълго турски бандити разрушили мястото. Едва през първата половина на 17в. манастирът отново се разраства и с времето се превръща във важен възрожденски център. На мястото е изградено килийно училище, а самият Захари Зограф я украсява със стенописи, рисувайки и собствения си портрет там. В момента, в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица е погребан и българският патриарх Максим, който е бил послушник в манастира.

Роженски манастир

За разлика от предните два манастира, историята на Роженския манастир определено не е толкова ясна и дори може да каже – не толкова интересна. Това обаче не го прави по-малко важен или красив. Точната дата на основаването му не е много ясна. Най-ранни сведения за него имаме от 15в, но поради пожар през 17в голяма част от сградите са унищожени, включително и тази с манастирския архив. Богати българи от цялата страна възстановят светата обител в началото на 18в., като църквата му е завършена през 1732г. Едва 30г. по-късно той се превръща в метох на Грузинския Иверистки манастир в Атон. В продължение на век и половина Роженският манастир е регионалният духовен център и притежава земите в околността. В началото на 20в обаче се бележи упадък на манастира. Реставрира се през почти целия 20в., като днес можете да отидете да разгледате красивите иконописи в светата обител. Това, което привлича тук повечето туристи е копието на чудотворната икона на Св. Богородица Портаитиса. За разлика от други нейни копия, тази е направена от свещено желязо, обкръжено от десет малки композиции, изобразяващи лековитите ѝ чудеса. Всяка година на 7 септември се събират хора от целия свят, които да принесат своите дарове на иконата.
Снимка : Петя Василева

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About