Българските манастири - част 1

Кои са манастирите в България? Знаем ли какво стои зад името им - тяхната история, къде се намират? В следващите няколко статии ще ви предоставим информация за редица български известни или не чак толкова известни манастири

Дряновски манастир

Повечето манастири в България, впечатляват своите посетители с красивите си стенописи и изящество. Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ не е един от тях. Той се намира на 15 км от Габрово и в неговия район са засвидетелствани следи от живот отпреди хиляди години. Своето значение за Българската православна църква обаче той добива по време на Априлското въстание, когато четата на поп Харитон на 29 април 1876 г. се барикадира там. След 9 – дневна обсада от страна на турците, по – голямата част от българите от първия бутовнически отряд в Търновски окръг са загинали и четата се разпада. Няколко години по – рано убежище тук намират Васил Левски и Матей Преображенски. На 3 април 1877 г. главният храм на манастира е тържествено осветен. Стенописи обаче по него няма. Вместо тях там ще видите дупки от турските шрапнели в зидовете и потир, пробит от турски куршум.
снимка : Ники Карагьозов

Соколски манастир

Отново в района на Габрово се намира и друг манастир – Соколският манастир „ Успение Богородично“. Той е основан в първата половина на 19 в. ( 1834 г. ). Природата около манастира е изключително красива и се слива прекрасно с архитектурата на светата обител. Освен хубавото си местоположение, манастирът е имал и училище, а по време на Априлското въстание приютява четата на войводата Цанко Дюстабанов от Габрово. По време на Руско-турската война, манастирът е превърнат в болница. В момента там са запазени иконите „Исус Христос“ и „ Света Богородица“ на Захари Зограф. И това е само една от причините редица българи да го посещават.
снимка : Екатерина Терзиева




Манастирът „Свети Анастасий“

 Казват, че манастирът „Свети Анастасий“ е най – старият манастир в Европа. Неговата история започва през далечната 344 г., когато Свети Анастасий, архиепископ Александрийски,  идва по тези земи. Той се настанил близо до древния град Берое ( дн. Стара Загора ) и полага началото на дългото съществуване на светата обител. По време на многовековната си история той е претърпял множество разрушения, докато не се построява една по-голямата сграда през 80-те години на 20век. Легендата разказва, че това е едно от скривалищата на Васил Левски. Когато го посещавате, непременно се отбийте и до изградената наблизо постница, където монаси оставали в дни на пост.
снимка : Петя Ангелова




1 comments:

Recent Comments

 

Blogger news

About