Национален парк Канаима и най-високият водопад в света


Знаете ли, че най-големият водопад в света се намира в Южна Америка? Със своята от височина 980 метра, той е 16 пъти по-висок от водопадите Ниагара, а голяма част от водата, която пада отгоре се е превърнала в пара много преди да стигне со земята.
Националният парк Канаима във Венецуела, където се намира това чудо на природата, е изключително красив и предлага на своите посетители природни чудеса, успели да се запазят в един машинизиран свят, съхранявайки до голяма степен дивото в себе си. На територия от над 30 000 хил. кв. километра ( приблизително колкото Белгия)
 има високи тропически гори, реки, водопади, скали и всеки дръзнал да посети Канаима се преклонява пред природата и нейната сила. Националният парк става достояние за света едва през 1937г, след като американски пилот катастрофира на върха на една от скалите. Представете си гледката, която се открива пред очите му…
Голямата част от парка е съставена от така наречените тепуи. Те представляват големи отвесни скали, които завършват с плато. Най-известните в него са Аутана, Ауянтепуи и Рорайма. Рорайма е най-високата от всички и най-лесно достъпна. А както всички сме се убедили, понякога по-красивите места са значително по-трудно достъпни. Доказателство е преходът, който трябва да изминете, за да стигнете до върха на водопада, който се намира на скалата Ауянтепуи и да погледнете цялата местност…и цялото й величество. Преходът трае три дни. През това време ще се наложи да летите със самолет, да плавате по реката и да се катерите. Последната вечер ще сте толкова близо до водопада, че ще чувате оглушителния грохот, който издава спускащата се вода. А на сутринта ще имате възможност да видите изгрева и да му се насладите. Но ако не сте готови физически и особено психически, най-добре вижте водопада от хеликоптер.

В момента на територията на националния парк живее индианското племе пемони. То вярва, че труднодостъпните скали са обитавани от духове, което е и причината за наименованието им – „тепуи“ – „Дом на Боговете“. Освен пемоните са издигнати и няколко по-луксозни селища, даващи подслон на всички туристи, посещаващи мястото.
Независимо дали ще посетите Angel Falls по време на дъждовния сезон (Юни до Октомри), когато е най-пълноводен и обкръжен от мъгла или по време на сухия сезон, едно е гарантирано – ще се намирате на едно от най-дивите и най-красивите места в света.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About