Да живееш под скалите


В южна Испания, под лъчите на горещото слънце се намира едно градче, където хората намират прохлада само в своите домове. А те са не къде да е, а под скалите. Сетенеил де ла Бодега е едно доста странно и същевременно чаровно място, което привлича хиляди туристи. Историята на Сетенеил де ла Бодега започва още преди хиляди години,
когато хората са намирали убежище в пещерите тук. Името си обаче то добива доста по – късно.
Дълго време града е бил под арабско владение и на католиците са необходими цели 7 опита, за да си го върнат. Оттам идва и думата Сетенеил – “septem nihil“ на латински означава седем пъти. След като християнските владетели си завръщат териториите, те започват и да развиват тези земи, разположени толкова на юг, че жегата често им пречела. Тогава те решили да използват свободното място под скалите, за да складират продуктите си на по-хладно. Така започват да използват и думата “bodegas”, която буквално означава „склад“.
Казват, че понякога не хората избират мястото, а мястото избира тях. Според мен и в този случай се е получило така. Сякаш Сетенеил де ла Бодега е предложило всичко необходимо на хората тук…дори им е осигурило подслон. Единственото, което трябвало да се добави, за да бъде напълно готова тяхната къща била предната фасада. Колкото и да е странно малко над 3000 души са намерили своето място тук и са се приспособили към този начин на живот. Те са си осигурили подслон, където лятото да им е прохладно, а зимата топла… А дори и до днес могат да се видят маслинови дръвчета, пробили си път между скалите. Имайте предвид, че ако имате възможност да посетите града, то определено ще трябва оставите колата пред хотела. Малките и тесни улички са способни да намалят възхищението ви от този така необичаен град.
А ако тръгнете пеша…тогава ще имате възможност да се разходите из тесните улички, ще можете да седнете в някои хубав испански бар, където да опитате от характерното за района вино, а с него ще ви донесат и малко чорисо – характерен деликатес. Както казват в Испания – всяко едно село, колкото и малко да е то, има задължително бар, църква и плаца. И тук това не е изключение. Така че не пропускайте да посетите и датираща още от 15 век църква Encarnation. За разлика от всички останали испански градове и села, особено тези на юг, които са характерни със своите бели къщи, разположени върху скалите, Сетенеил де ла Бодега успява да се открои точно с обратното. Понякога не е необходимо да се виждаш отдалече, нужно е да бъдеш уникален, да можеш да предложиш нещо, което ще се запомни за цял живот.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About