ТОП 10 - Най - призрачни градове - част 2

В Колорадо се намира едно малко градче, което на пръв поглед определено не изглежда запуснато и изостанало от десетки години.То се нарича Св. Елмо. Градът е издигнат още през далечната 1880г., когато настъпва масовата треска за злато. Близо 20 000д. са живели на това място. През 20те години на XXв., след като масовата вълна за злато отминава, започва да замира и животът в Елмо. Днес той си остава един от най-добре запазените призрачни градове в Колорадо и мнозина туристи го посещават всяка година. А някои дори имат възможност да се возят и на старите миньорски релси.

Къйъкой се намира в Анатолия, Турция, но определено интересното при него е, че не носи почти нищо турско в себе си. Някога той е бил населяван от гърци и техните обичаи и традиции прозират през всички сгради в града. След войната обаче между двете съседки, редица гърци били принудени да напуснат родните си места в Турция и да се преселят. Това се случило и с жителите на Къйъкой.В момента в градът все още стоят запазените сгради, в които влизат редица къщи и две християнски църкви.
Град Пирамида се намира в Норвегия на архипелаг Свалбард. Въпреки че е основано като шведско селище в началото на 90те год.на XXв., не след дълго то става руско и се превръща в едно от местата, на които можеш да видиш портрет на Ленин. Със скромното население от малко над 1000 д. селището просъществувало близо век, като към края на 90те години там вече не живеел никой. Няколко години по-късно обаче започват повторни планове за заселване на селото и в момента там живеят не повече от 5-6 човека, които планират преустройството на града.
Херкулан или Херкуланем е град в Италия, който е бил разположен в Неаполския залив. Смята се, че на мястото, на което е основан - Херкулес убива Кактус. След проведени разкопки се предполага, че там са живели не повече от 4000д., като е имало много красиви вили и обществени сгради. За съжаление обаче и този град е бил със злощастната съдба на Помпей и през 79г. пр. Хр е затрупан от вулкана Везувий. Е това обаче не пречи на туристите да го посещават и до днес…

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About