Хилядолетната история на Сирия

Има места по света, които съдържат в себе си хилядолетна история. Там сякаш всяко парче земя е попило спомен от отдавна управлявали държави, всяко камъче е било част от дворец, свещена обител или просто дом на някой, живял преди стотици години. Такива места са например Гърция, Италия – държави, развили максимално туризма си и защитаващи своето наследство. На изток обаче нещата стоят по съвсем друг начин… Не много далече от България се намира една държава, която има история отпреди над 4000хил. години, чиито паметници на културата обаче са застрашени… Това е Сирия. Случващите се в последните две години събития в арабската държава ме накараха да се замисля какво крие всъщност в земите си тя? И може ли за няколко години да се унищожи история, събирана векове наред…?!
Сирийската арабска република се намира в Близкия изток и граничи с Турция, Израел, Ливан, Йордания, Ирак и Средиземно море. Историята на населяваните там земи започва отпреди около 5-6хил. год. Данни за живот тук имаме още от 4-3 хил.год. пр.Хр. Смята се, че оттук Шумер са се сдобивали със сребро и злато, а Египет със смола, нужна им за мумифициране. На тези територии с времето се е образувала голяма търговска мрежа, ръководена от древна сирийска империя, разположена при гр. Ебла,край днешния Халеб. През 23в. пр. Хр. обаче Империята попада под властта първо на Акад, а после на Египет. На тези територии започнали да се развиват и финикийските народи. След като Сирия попада под властта на персите през 6в., тя започва да води сравнително автономно управление, което е прекъсвано само няколко пъти до обявяването й за Независима държава през 20в. сл.Хр. Сирия се оказва важен център и в следващите няколко века. След завладяването й от Александър Велики там навлизат европейската философия и култура.Огромен брой гърци пристигат в новооснованото впоследствие Сирийско царство и столицата му Дамаск.Така успяват да се съчетаят два типа култури – елинска и сирийска, достигайки до консенсус, те постигнат високи постижения в науката и културата. От 1в сл.Хр до завладяването на Сирия от арабите-мюсюлмани, териториите й са под влиянието на Римската империя, която доразвива мястото като културен и търговски център. Така се полага началото на исляма и обединението на арабите. През 15 в. Близкия Изток е покорен от Османската империя, което продължава чак до Първата Световна война, когато тя се разпада. В периода между Първата и Втората Световна война сирийските територии са разпределени между французи и англичани, а през 1959г. Сирия е обявена за самостоятелна държава.
Дамаск е един от най-старите градове в света и настояща столица на Сирия. С многовековната си история, той крие редица паметници на културата, кой от кой по-хубави.Често пъти градът е бил определян за „Перлата на Изтока“. Смята се, че това е мястото, където Каин е убил Авел, където апостол Павел е приел християнството, а според някои легенди дори Исус Христос е преминавал по улиците му.
Една от най-впечатляващите сгради в града е Джамията на Омаядите. Тя е построена през 8в. сл. Хр. Смята се, че сградата е издигната на свещено място, където преди това са съществували други религиозни храмове. Красотата, която прозира през красивите минарета, бялата каменна облицовка и позлатените фрагменти в дворовете е невероятна и е радвала посетителите на града в продължение на векове. Не случайно това е едно от най-известните ислямски средища и се нарежда на трето място след Медина и Мека. Именно в тази джамия се съхранява и главата на Йоан Кръстител, смятан за пророк както от християни, така и от мюсюлмани. Недалеч от това място се намира и малката гробница на Саладин – мюсюлманския завоевател на светите земи…Не е ли удивително как една сграда успява да побере в себе си две толкова противоречащи една на друга идеи и същевременно единственото, което усещаш когато отидеш да я видиш да е хармония?! Халеб или Алепо е вторият по значимост град в Сирия и неговата история също датира от няколко хилядолетия. Той е бил разположен на Пътя на коприната и бързо се превръща в търговски център. Едно от най-значимите места там е Цитаделата. Смята се, че тя е една от най-старите в света. При нея личат белези от управлението на много народи – гърци, византийци, аюбдийци и други. Добре запазени са там тронната зала, древните бани, както и джамията на Ибрахим, където според преданието Авраам е доил кравата си.
В Халеб доскоро съществуваше и друго място, което беше уникално по своята същност. Това е Сук ал-Мадина или също наричан Покритият пазар.Той се намирал западно от цитаделата и с тесните си улички е образувал най-големият исторически Покрит пазар в света - около 13 километра. Там са се предлагали най-разнообразни стоки. За някои места на пазара се смята,че са съществували още от 13в. За съжаление голямата част от постройки са пострадали в края на септември 2012г., в хода на боевете на Гражданската война.
Около Алепо са запазени множество поселения от 4-6в, които са в изключително добро състояние. Отново в близост до големия град се е намирала и древната столица Ебла, където днес е проучена дворцовата библиотека, в която са намерени над 17 хил. глинени таблички. Палмира или познат още като „ Градът на Палмите“ е едно от местата по света, които ще успят да спрат дъха на всеки свой посетител. Мястото е било ключово по Пътя на коприната, понеже там пътуващите презареждали своите запаси и продължавали пътя си. Руините на древния град се разпростирали на 400 дка площ, като за върхова точка се смята 2в. сл.Хр. В момента са разкопани Амфитеатър, Главната улица и над 300 изправени колони.А има още толкова за проучване в този район…
За Крак де Шавалие се смята, че е най-добре запазената крепост на кръстоносците в Близкия изток. Тя се издига на скала, стръмна около 650 м и се е намирала на пътя, свързващ Антиохия, Бейрут и Средиземно море. Интересното при този замък е, че той никога не е обсаждан или атакуван. И до днес тя е запазена почти изцяло в първоначалния си вид – нещо, което почти не може да се срещне на друго място по света.
Много още са местата на територията на Сирия, където има запазени замъци – било то на европейски завоеватели или арабски. Културата, събирана на територията на Сирия е изключително богата и съчетава в себе си различни религии, различни народи, различен мироглед. И все пак през годините тези места са оцелели…А заслужава ли си сега да бъдат разрушени?! Отговорът оставям на Вас…

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About