ТОП 10 - Най - призрачни градове - част 1

Казват, че всеки един град крие своя чар и има нещо уникално в себе си - било то архитектура, древни сгради, известни фестивали, модни улици. Но има и такива известни със своята призрачност и мистерия, която витае около тях... Ето и някои от най - известните такива: Боди , Калифорния, САЩ : Боди се намира в Калифорния, САЩ и някога е бил миньорски град. Историята му започва още в далечната 1859г., когато жадуващите за злато обикаляли из земите на Америка. Така стигат до това пустинно място и намират тъй желаното съкровище. Така първоначално само с около 20 души се основава миньорско градче. За по-малко от 30 години населението там достига до 10 000хил. д. С течение на времето градът се развива все повече и повече, превръщайки се в проспериращ град. Упадъкът на Боди започва да се усеща през 90те год. на XIXв., когато голяма част от миньорите са привлечени от новооткрити мини. През 1910г. е градът има едва 698 човека. В момента архитектурата на Боди е запазена и макар никой да не живее там от години, той все още носи духа на онова време...
Бхангарх, Индия: Бхангарх се намира в Индия и това определено е едно от местата, на които не е добре да оставаме след залез...Не че съществуват призраци...просто за всеки случай. Голяма част от руините там са били храмове. Казват, че собственикът на мястото - Лорд Хануман е спасявал хората от злите духове, обитаващи мястото.А легендата разказва....за принцеса с невиждана красота.Тя получавала редица предложения за брак, но не удостоила никой със заветното "Да". Живеещият в града зъл магьосник много искал да я има, затова приготвил отвара, с която тя да отиде при него. Един ден на пазара, тантрикът постваил отварата в шишенце, което слугата на принцесата държал. Тя обаче видяла това и разсипала съдържанието на земята...Ядосан, тантрикът прокълнал цялото село.На следващата година, след война, градът бил опустошен...
Каньонът Чако, Ню Мексико, САЩ За периода между 850 и 1250г. цивилизацията в Чако остава наследство за поколения наред. Мястото там е служело за церемонии, а също така е бил градски и обществен център. Уникалното при този град е начинът, по който са построени сградите там. За красивата им архитектура са били нужни изключителни умения в планировката, дизайна и положения труд за издигането им. Смята се, че населението там е комбинарало различни компоненти, за да постигне желания ефект - астрономия, инжинерство, геометрия и други.
Белчите, Испания Когато наближите Белчите в Испания цветът на почвата започва да се променя.Той става все по-червен и по-червен, сякаш ви дава знак, че приближавате към място изпълнено с история и с битки. Според редица учени именно Белчите са мястото, което най - ясно показва пораженията, които войната може да нанесе на човечеството. В този случай става въпрос за войната през 1937г. между Испанската армия и генерал Франко.Тогава целият град е почти опустошен, а повече жители са избити.
Припят, Украйна Едва ли са много хората, на които този град не е известен. Всичко се случва на 27 април 1986г. , когато по високоговорителя на Припят съобщават за аварията случила се в Чернобилската АЕЦ. Градът е построен през 70те год. на XXв. с цел да обслужва електроцентрала, която после налага масовата му евакуация. В момента мястото представлява музей, като посетителите все още магот да видят всичко там непокътнато - дори детски играчки и вестници. Танкове и хеликоптери са изоставени там поради високото ниво на радиация. Има много сгради, които все още не могат да се посещават от туристи, а според учени ще са необходими 900 години, за да се изчисти мястото от натрупалата се радиация.

1 comments:

Recent Comments

 

Blogger news

About