Брегът на Скелетите

За някои той е „ Вратите към Ада“, други го олицетворяват като „Земята създадена от Бог, когато той е бил ядосан“, за трети това е едно от последните неизследвани безлюдни зони на Земята.Това място се намира по атлантическото крайбрежие в северната част на Намибия.За мнозина то е известно като Брегът на скелетите.
Зловещото име на това място се дължи на много останки от кораби и тюлени по брега на океана.Там,поради океанското течение Бенгела и студените антарктически води, се образуват мъгли, които не се вдигат почти през цялата година.Редица фактори предпоставят за много корабокрушения тук.На Консешъп бей може все още да се види скелетът на кораб от 1909г.За да се допълни напълно зловещата картина на Брегът на скелетите, хората разказват,че дори някой моряк да оцелее , то той няма къде да отиде…в радиус от стотици километри нямало нищо…
Въпреки това обаче Брегът на скелетите се оказва гостоприемно място за т. нар. капски морски котки, което всъщност са вид тюлени.По крайбрежието могат да се видят хиляди от тях, а ако времето е благоприятно туристите могат да забележат в океанските води китове и делфини.
Брегът на скелетите е част от Национален парк „Бряг на скелетите“ в Ангола(намира се на границата с Намибия).В южната си част той е свободно достъпен, но в северната посещенията се осъществяват под строг контрол и с лицензиран тур-оператор.Един от предлаганите,а за някои места и единствения възможен начин за разглеждане на мястото е обиколката със самолет.Така отвисоко, освен скелетите по брега, могат да се видят и явления като могъщите ревящи дюни.Този феномен се образува от издигнатия фин прах във въздуха от ветровете, образувайки звуци, наподобяващи самолетен двигател.
Недалеч от там се намира племето химба.Хората там все още живеят според старите традиции и не се поддават на натиска на съвременната цивилизация.Вместо дрехи те носят овчи кожи и боядисват тялото си червената охра, образувала се там.Туристите имат възможност да се насладят на странните обичаи на племето и да се запознаят по-отблизо с културата му.
Брегът на скелетите се превръща в дом и на други животни.Сред тях е пустинният слон.След като дълго време учените отричали съществуването му, природо-изследователите Десом и Джен Бартелами доказват точно обратното.Те изследват животът им, който протича само в пустинята и се различава значително от този на другите слонове.
Макар и със зловещо име, донесло печален край за мнозина, Брегът на скелетите всъщност предлага на други обитатели живот.На фона на пейзажа по бреговете се срещат различни видове флора и фауна, които не могат да се видят на други места. А може би понякога именно мистериите около мястото са тези, които ни привличат да отидем да го видим…

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About