Най-красивите мостове - част 1

1. Tower Bridge (London, England) Tower Bridge е една от най-емблематичните постройки в Лондон и определено е задължителна дестинация за всички туристи идващи в Лондон.Той е построен през 1894г. и до днес улеснява трафика в големия град.Името му идва от това,че се намира в близост до Лондонската кула(Tower of London).Минаващият над Темза мост е както подемен, така и висящ.Съставен е от две кули, които са свързани с два хоризонтални пасажа.По единият, високо горе минават пешеходците, а по другият колите.Междувременно ножиците на моста се отварят ежедневно,за да пропускат плаващите по реката кораби.
2. Golden Gate Bridge (San Francisco, US) Голдън гейт се намира в Сан Франциско, САЩ и е любима гледка за редица посетители на Америка.Всички ние сме го виждали, било във филми, на картички, снимки на приятели и други.Построен е през 1937г., за да свързва Сан Франциско с градчето Саусалито, намиращи се от двете страни на Санфранциския пролив.До 60те год на 20в. държи първенството по мостът с най-голям отвор в света - 1280метра.За дизайна на моста е отговрен Йозеф Щраус.
3. Sydney Harbour Bridge (Sydney, Australia) Сидни Харбър Бридж е един от най-големите и най-красивите стоманени дъгови мостове в света.Както се вижда и от името му той се намира в Сидни, Австралия и е открит през 1932г.С тежест над 39 000 тона, мостът пресича залива Порт Джаксън.Освен това е и мултифункционален – той е железопътен, пешеходен и автомобилен.Не знам за вас, но аз със сигурност бих искала да го видя …
4. Ponte Vecchio (Florence, Italy) Понте Векио или още Старият мост се намира над река Арно, Флоренция, Италия и е най-старият от шестте моста над реката.Построен от римляните, той бива разрушен през 1333г., но съвсем скоро е построен отново и успешно пренася всеки свой посетител векове назад.В самият мост имало магазини още от 15в, в които се продавали всякакви продукти.Легендата разказва,че ако двама влюбени донесат катинарче там, заключат го и хвърлят ключа в реката, любовта им ще трае вечно.
5. Gateshead Millenium Bridge (Gateshead, England) Gateshead Millennium Bridge е мост, който определено впечатлява със своята архитектура.Той се намира в Лондон, Великобритания и е предназначен за пешеходци и велосипедисти.Той преминава над река Тайн, като неговият архитект Уилкинсън Айър и инженер Гифорд печелят специални награди за своето постижение.С цел преминаването на кораби по реката конструкцията на моста се издига нагоре.Именно поради тази причина той често е свързван с намигащо око.
6. Erasmusbrug (Rotterdam, Netherlands) Мост Еразмус e висящ въжен мост над река Ной Мойзе (Nieuwe Maas), който свързва северната и южната половини на град Ротердам (Rotterdam), Холандия. Мостът е проектиран от архитект Бен ван Беркел (Ben van Berkel) и завършен през 1996 година.Характерен е с това,че има 139метров асиметричен пилон, поради което често е определян като Лебедът.Той често е използван като декор във филми, концерти и други изяви.
7. Millau Bridge (Tarn Valley, France) Мостът Милау във Франция определено е от онези места, на които отиваме и заради гледката, която се открива пред нас.Мостът се намира над долината на р. Тарн и височината му е съобразена изцяло с възможността на пътуващите да се насладят на откриващата се гледка.Мостът е висок 343м. и до днес се смята за изключително постижение.
8. Oresund Bridge (Oresund Strait, Denmark and Sweden) Мостът Оресунд свързва Копенхаген и шведското пристанище Малмьо през пролива Оресунд.Той е с внушителната обща дължина от 16км и определено има правото да се нареди сред един от най-дългите мостове.Построяването му е от изключителна важност, понеже скъсява пътя на пътуващите от Малмьо до Копенхаген с близо 50мин.Той обединява в себе си мост и тунел и по този начин по него може да се пътува и с високоскоростен влак.
9. Tsing Ma Bridge (Hong Kong, China) Мостът Тцинг Ма се намира в хонг Конг, Китай.Той е деветият по дължина мост в света и е кръстен на два от островите в двата си краища.Мостът е на две нива, като отгоре има общо 6 ленти за движение – по три във всяко платно.В закритото долно ниво минава железопътна линия, както и две закрити платна, които се пускат в случай на силен вятър, който налага горната част на моста да се затвори.Мостът е дълъг 1377м.
10. Bosphorus Bridge (Istanbul, Turkey) Мостът над Босфора играе важна роля в многохилядния Истамбул.Той свързва континентите Европа и Азия.Дължината му е 1510м, като е завършен в далечната 1973г.Макар и забранен за пешеходци, но за сметка на това по него ежедневно минават над 200хил.превозни средства.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About