Най-красивите мостове - част 2

Akashi-Kaikyō Bridge (Kobe-Naruto, Japan) Акашу-Кайко се намира в Япония и свързва град Кобе с остров Аваджи.Построяването му се налага поради опасните води на пролива Акаши, подложен на постоянни бури.Цялата дължина на моста е 3911м, като е разделен на три отсечки.Централната отсечка е 1991м и това го прави най-дългият висящ мост.Съоръжението е направено специално да издържа ветрове над 286км/ч и земетресения до 8.5 по скалата на Рихтер.Отворен е през 1998г.и се оценява на близо 5 млд.д.
Magdeburg Water Bridge (Magdeburg, Germany) Идеята за създаването на мост в Малдебург се родила още през далечната 1919г.През 1938г. проектът е започнат с настъпващата Втора Световна война е отложен във времето.Открит е едва през 2003г, превръщайки се в един от най-известните мостове в света.Това, което му носи такава популярност всъщност е това,че е най-големият воден мост в Европа.Дълъг е 918м, и по него спокойно могат да плават кораби.Свързва Източна със Западна Германия.
Brooklyn Bridge (New York City, US) Бруклинският мост играе свързваща роля между Ню Йорк Бруклин и Манхатън още от далечната 1883г.Той е дълъг 1834м. и се превръща в едно от архитектурните наследства на Америка, с които нюйоркчани много се гордеят.В момента мостът има 6 ленти( по 3 в посока), а в края има пешеходни и велосипедни алеи.А може би за минаващите по моста не е толкова важен самият той, колкото гледката, която разкрива към великия Манхатън…
Nanpu Bridge (Shanghai, China) Мостът Нанпу(Нан пу) се намира в Шангхай, Китай и е един от основните мостове там.Макар и в централната си част да е само 423м, той осигурява бърз преход на над 4млн. превозни средства дневно.Освен това мостът осигурява и прекрасна гледка към града на специално обособено за това места.Пуснат е през 1991г.
Chengyang Bridge, China В Китай се намира и един друг мост…той не е известен с масивната си конструкция и дължина…Той е известен с уюта, който придава на своите посетители.Казва се Ченгянг и е открит още в далечната 1912г.В себе си той комбинира мост, коридор, верадна и Китайски павилион.Има две платформи по една във всеки край на моста, 19 веранди, 5 павилиона.Изграден е от камък, дърво и плочки, а общата му дължина е само 65м.
Fehmarn Sound Bridge, Germany Ferman Sound Bridge се намира в Германия и свързва германиският остров Фехмарн в Балтийско море с континента. Мостът е открит още в 1963г. и позволява минаването на кораби под него.Интересното при него е,че е построен по времето на Студената война. Това е наложило поставянето на 6 взривни устройства в земята, в случай на инвазия.Още преди години точните места на взривовете са разкрити и са маркира с големи бетонни плочи.
Python Bridge, Amsterdam Мост под формата на питон…определено малко плашещо и доста актарктивно.Това творение се намира в Холандия и свързва Споренбурд и остров Бомео.Открит е през 2001г. и с червения си цвят приветства всички пешеходци да минат по него.Определено си залсужава !
Helix Bridge, Singapore За мостът Хеликс в Сингапур се казва,че е едно от архитектурните чудеса на света.И има защо…той е спираловиден и напомня човешкото ДНК, символизирайки „ живот“ и „цялост“.Мостът разполага с 5 платформи, удобно разположени, така че всеки да може да се наслади на откриващата се пред него гледка.Чрез тази конструкция архитектите се опитват да внушат идеята за Сингапур като „зелен“ и „пешеходен“ град.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About