Романтичния път / Romantic Road

Има пътища, градове, забележителности, по които трябва да се мине спокойно. На тях трябва да се отдаде заслуженото внимание, имайки възможност да отделим необходимото време за всички малки детайли, които осмислят пътешествията. Един от тези маршрути е Романтичният път. Романтичният път се намира в Германия и започва от баварския град Вюрцбург. В продължение на 290км, почти до границата с Австрия се разполагат градове, съхранили многовековна история.Освен това там можем да станем свидетели на едни от най-красивите природни пейзажи в цяла Германия.
И така…нашето пътуване започва от Вюрцбург. Едно от задължителните ни посещения в този град е крепостта Мариенберг. Тя е разположена по западния бряг на р.Рейн и съществува още от древни времена(7-8в). В настоящия си вид обаче е реконструирана от Густав Адолф през 1631г. Приютявала е повече от 500 години принцове и епископи.Днес освен музей е и прекрасен парк,в който може да се разходите. За любителите на виното задължително се отбийте до избата на бароковия дворец Резиденц. Освен с вкусното си вино там ще ви разведат и из двореца, построен още в 18в., дом на редица князе-епископи. Влизайки в двореца и заставайки пред огромното там стълбище ще се убедите сами,че суетата и желанието за показност са завладели и духовните представители.
И така потегляме на юг.Следва приказния град Ротембург об дер Таубер. Името му идва от керемидените покриви на сградите и буквално се превежда „ червената крепост над река Таубер“. С население малко над 10хил. д. за това градче се казва,че е „историческа перла“.С малките си улички ,паваж, старинни къщи, малкото площадче в центъра на града определено се пренасяме в друга епоха. Легендата разказва,че по време на религиозната война през XVIIв., когато граф Фон Тили завладява града,той поставил условие... Ако хората искат градът им да не бъде унищожен трябвало да намерят човек, който да изпие 3 литра вино наведнъж. Такъв разбира се намерил и в момента той е основна фигура в рекламните кампании на Ротембург.
След успешното ни завръщане в действителността обаче е време да се отправим към Динкелсбюл. Често пъти той е наричан малката сестра на Ротембург, поради същия романтичен нюанс, който носи зад крепостните си стени. Запазени там са 16 кули, които те отвеждат в Стария град,построен през Средновековието. С малките си островръхи постройки и веселата глъч из улиците на града, Динкелсбюл определено привлича редица туристи.
Минавайки пътьом през Ньордлинген, с непокътнатите си крепостни стени, стигаме до един от най-големите градове на Романтичния път – Аугсбург. Днес това е един университетски град, изпълнен с веселие и младежки дух. Началото си обаче той води още от времето на Римската империя, когато се е намирал на кръстопът между важни пътни артерии. Аугсбург достига апогея си през XV-XVIв., който е последван обаче от упадък и разруха.
За всички любители на архитектурата е следващия град – Ландсберг ам Лех. Тук може да се види най-яркия представител на баварската порта. Освен с тази си забележителност, градът предлага на вниманието на туристите крепостни стени и кули още от 13в, около които са разположени красиви пасища и невероятни места за отдих и разходка. И така достигаме до красивият замък Нойшванщайн. Разположен в подножието на Баварските Алпи, той сякаш е кацнал на извисилите се скали. Не случайно се превръща в емблема на анимационното студио на Уолт Дисни. Историята му също е много интересна. Построен е от баварския крал Лудвиг II, който получава вдъхновението си от легендата за рицаря Лоенгрин от оперите на Вагнер. Строежът на „замъка на мечтите“ започва през 1869г. и продължава 17 години. Кралят обаче не успява да докача пълният завършек на своята мечта, понеже умира през 1886г. Едва шест седмици след смъртта на краля замъкът е отворен за посещения.
Последната стъпка от нашето пътуване е град Фюсен. Той се намира на най-висока надморска височина в Бавария и е отправна точка за всички желаещи да покорят най-високият германскии връх – Цугшпице. Казват,че ако времето е благоприятно могат отгоре могат да се видят Австрия и Италия. Самият град Фюсен също предлага интересни културни забележителности – манастирът „Св.Манг“ и летния дворец „Хоес Шлос“. Романтичния път е маршрут за всички, които искат да се пренесат в един приказен свят, да избягат от големия свят. Градовете, които се редят един след друг предлагат замъци, църкви, малки площади, базари, сгушени кафенета и уютни места за преспиване. Природата, тишината, гледките определено са неизменна част от красивия пейзаж,който ни предлага Бавария.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About