Borobudur

Легендата разказва,че преди много години от небето слезнал ангел, който построил най-красивият и най-големият будистки храм.Според някои вярващи, погледнат под определен ъгъл, Боробудур напомнял очертанията на човек.
Будисткият комплекс се намира в Индонезия, на 40км от град Йокярта и самото му местоположение предполага и религиозното му предназначение.Той е заобиколен от две двойки вулкани – Сундоро-Сумбинг и Мербабу-Мерапи, както и от две реки – Прого и Ело.Освен тях,а сякаш дори и в противоречие Боробудур е заобиколен от зеленина и радва окото на всеки посетил не само с вътрешността си, но и с гледката, която открива пред себе си. Смята се,че храмът е построен около 9в сл. Хр., когато в Индонезия са властвали две религии – индуизъм и будизъм.Само век и половина будистите имали възможност да посещават свещеното място.През 11г. Боробудур бива изоставен.Причините оставят неясни, но редица учени продължават и до днес да проучват защо монументът е затрупан от вулканична пепел и буйна растителност няколко столетия.
Едва през 19в. мястото привлича погледа на управляващия по това време в Индонезия британски губернатор сър Томас Ръфълъс.Започнала усилена реставрация на Боробудур, но с това започват и грабежите на свещеното място.Едва през 1968г., с помощта на кампанията „ Спасете Боробудур“ на местното правителство и UNESCO голяма част от нещата са реставрирани и предпазени от чужди набези. Боробудур е изграден от 56, 600 кубични метра вулканичен камък,като формата му напомня пирамида, съставена от три основни нива – квадратна основа, средно ниво от пет квадратни тераси и последно ниво от три кръгли тераси – общо 10 секции с обща височина около 42метра.
В Боробудур има над 500 статуи на Буда, всяка от които е уникална и символизира нещо различно.Освен тях посетителите могат да разгледат и над 2500 релефни склуптури, направени по начин, който няма как да не предизвика възхищение във всеки посетител. Не е случаен и фактът в различната конструкция на комплекса.Освен религиозен паметник той представлява много повече.Пътят от началото на комплекса до самия му връх символизира, стъпките които всеки един будист трябва да премине, за да достигне до духовното съвършенството.А етапите са именно : Светът на желанията, Светът на формите и Светът на безформеността .Първият от етапи е представен в базата на постамента, следват петте квадратни етажа, където има множество релефи изобразяващи сцени от ежедневния и живот.Последният етап са трите кръгли етажа, където релефите са съвсем малко, но там усещането е съвсем различно.Разликата би могла да се усети от всеки посетил мястото.
Всяка година, по време на пълнолунието май или юни, хиляди будисти се събират там да празнуват своя свещен празник Весак.Освен тях мястото е и интересна и любима турситическа дестинация за хора от цял свят. На място като Боробудур човек има възможност много бързо да се слее с потока туристи и местни жители,може много бързо да се превърне в жител не на определена на държава, а на света, може да бъде поклонник не на дадена вяра, а просто да вярва в божественото.Защото на места като това можем само да се прекланяме...пред красотата, божественото и доброто.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About