Route 66 – 3940км история

За шосе 66 сме чували много – възпят е в песни, използван е за филми, присъства дори в световно известни романи.За американците Route 66 е не само възможност да прекосиш Америка, той е и една идея, запазила се и до днес.
На 11 ноември 1926 е открит пътя, като началото му започва от Чикаго, Илинойс и преминава през Мисури, Канзас, Оклахома, Тексас, Ню Мексико, Аризона, докато стигне до Лос Анжелис, Калифорния.Общата му дължина е 3940км и е бил признат за „Главната улица“ на Америка. По време на „Прашните бури“ в средата на 30те години, шосе 66 се превръща в главния маршрут, по който минавали хората в опита си да се спасят от опустошителните бедствия.Развитите по това време хотели, ресторанти, магазини по пътя се радвали на просперитет и големи печалби.Именно същите тези заведения се борили усилено за запазване на бизнеса си след строежа на междущатските магистрали.
След редица поправки и поддръжки, шосе 66 е официално затворено на 27 юни 1985г., заместено от новата междущатска магистрална система.Едва две години по-късно в Аризона се открива Асоциацията Шосе 66, към която с годините се присъединяват все повече щати.Тяхната основна цел е да се запази културно – историческото наследство по протежението на пътя. В момента част от настилката в района на Оклахома се намира в Националният Исторически Музей на Америка и е горд представител от изложбата „Америка на пътя“.Освен това Route 66 си извоюва и правото на свой собствен музей, в който са събрани 50 години история, разпростряла се на 3900км. Той се намира в Клинтън.
Много са атракции, които могат да се видят по пътя. Една от най-интересните и възхитителни забележителности в близост до шосето е ранчото на кадилаците.Започнало като мечта на един ексцентричен милионер, сега мястото е задължителна дестинация по пътя. Десет кадилака са заровени с предницата си в земята. Всички, които се отбивали да ги видят оставяли свой автограф по колите. Според мнозина мястото става все по-хубаво и по-хубаво.
В случай, че не ви се отсяда в обичайните хотели и искате нещо по-различно, то карайки по шосе 66 може да се озовете в хотел, напълно напомнящ на индианските типита. Висок над 28 метра и широк около 20 метра този хотел може определено да разнообрази пътя ви. В случай,че искате нещо още по-разнообразно то определено трябва да посетите ранчото на Елмер Лонг.То ще ви смае не се с друго,а с гората, която има дървета от…стъклени бутилки.Събирани в продължение на години от него и баща му, Елмер решава вместо да ги рециклира да направи нещо различно с тях. В този случай над 200 дървета от цветни шишета. Сред атракциите са още метеоритния кратер, образувал се преди повече от 50 000г., Ел Ранчо хотел, където са отсядали звезди като Мерилин Монро и Роналд Рейган, наклонената кула, направена специално, за да привлича туристи от цял свят.Още много забележителности има, които заслужават да се видят, изминавайки над 3000км. За всеки пътешественик там ще се намери нещо, което да остане в сърцето му завинаги.
Има места, които стават известни след като престанат да бъдат използвани.Това, което символизират няма как да се види по време на употребата им.Именно поради тази причина Route 66 в момента е един от най-популярните маршрути в целия свят.За някои той символизира свободата, за други – пътешествието, за трети-търсене на дома.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About