Улуру / Uluru - австралийската гордост

За Улуру със сигурност може да се каже,че е едно от природните чудеса на света.Феноменът се намира в сърцето на Австралия и определено се е превърнал в символ на континента.
Представлява огромна пясъчникова скала, около която се разпростира изцяло пустинен терен.Смята се,че тя е била част от по-голяма планинска верига, но е единствената оцеляла на природните стихии.Най-високата точка на Улуру е 348м,а площта на парка,в който се разполага над 1300кв.км. Името Улуру е дадено от местното аборигенско племе анангу, като не означава нищо конкретно.След като скалата е открита от европейците през 1873г. и е дадено още едно име – Айерова скала (Ayers Rock).Едва през 1993г. обаче официално е разрешено ползването и на двете названия.
Смята се,че районът около Улуру е обитаван още отпреди 10 000г. от местното аборигенско племе.Скалата е била тяхно свещено място.Затова свидетелстват и рисунките по стените на някои от пещерите.Те са обновявани многократно през поколенията. За местното население новообразуваният национален парк – Ката Джута, където се намира скалата са от особена важност от религиозна гледна точка.Тези обекти се смятат за Джукуриджа – физическо доказателство за времето, когато предците им са създали света.Самата система от традиционни вярвания на племето се наричала Джукурпа и тя се предавала от поколение на поколение чрез песни, легенди, ритуали и танци.Въпреки че днес аборигените не разпространяват учението и религията, те с готовност биха предали част от вярванията и руталите си на туристите.
В момента около Улуру има няколко туристически маршрути.Всеки един от тях крие своята красота.Най-известният е Улуру Бейс Уок, който обикаля цялата скала и следва легендарния път на Куния, водната змия прародител. Макар и на пръв поглед мястото да изглежда пустинно, то всъщност крие в себе си уникални по своята същност флора и фауна.Там можете да станете свидетели на гледки, каквито трудно ще видите на друго място по света. Улуру е част от UNESCO от 1987г.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About