Горещите извори Мамут


Казват, че природата създава най-красивите пейзажи…Има не малко места по света, които доказват именно това. Едно от тях са Горещите извори Мамут. Те се намират в Националния парк Йелоустоун, Уайоминг, САЩ. На височина от над 2000м се намират около 50 красиви активни извори, които в следствие на различни процеси, създават невероятни природни пейзажи.
Самите извори се образуват в следствие на вулканична дейност, дълбоко под варовиковите скали, където има натрупване на магма. Горещината, която тя излъчва загрява водата над точката на кипене, но заради налягането под земната кора, тя остава в течно състояние. Студената вода от своя страна избутва горещата към повърхността, където в следствие на различни химически процеси от досега с въздуха, се получават изригвания и се образуват тераси от травертин. (Травертинът всъщност е варовиков минерал, който се образува при натрупването на варовиков материал.)
Горещите извори Мамут често променят формата си. Водата изважда на повърхността около 2 тона варовик, извайвайки нови и нови фигури. В следствие на бактериална активност пък се отделят вещества като сярата, които оцветяват образуванията около изворите в най-различни цветове – жълто, оранжево, червено и др. Сред най-красивите са Изворът на палитрата и Канари Спринг.  Други интересни образувания са Либърти Кап – варовиково образование над 11метра, където водата се изстрелва високо над земята и изворът Минерва, където цветовете са изключително блестящи.


Когато ходите да разгледате изворите Мамут обаче имайте предвид, че често туристическите пътеки се променят, поради унищожаването на предходните. Не случайно коренното население на Америка – шошоните, са вярвали, че тук са живели зли духове.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About