Замъкът Бран или владението на граф Дракула




През 1897г. ирландският писател Брам Стокър публикува зловещ разказ за граф Дракула. В него той разказва за лондонския адвокат Джонатан Харкър, който е изпратен да занесе документи на живеещия в Трансилвания граф Дракула. Там той става свидетел на
редица зловещи сцени... С този си разказ Стокър създава герой, който вече над век се подвизава в киното и книгите, а междувременно популяризира замъкът Бран в Румъния, където се смята, че е живял този литературен герой.

Интересна е мистерията на този замък, но още по-впечатляващи са някои от неговите истински обитатели. Един от тях напълно заслужено влиза в класацията за ТОП Злодеи на света. За Влад Цепея често се казва, че е самият граф Дракула. Той управлява в средата на 15в, като името си дължи на начина, по който обичал да измъчва враговете си. Най-зловещите данни са от 1462г, когато турските орди нахлуват във владенията му и се озовават в море от трупове...набодени на кол. Немските летописи дори разказват, че самият Влад се хранел сред тези 20 000 убити  войници...
Историята на замъкът Бран обаче започва доста по-рано – през 1211г., когато тамплиери се установяват тук, имайки за цел да пазят търгоците минаващи през долината между Влахия и Трансилвания. Малко след това обаче е разрушен и построен отново чак в края на 14в. През 1140г. замъкът става подчинен на Трансилвания. През годините търпи още няколко преустройства, като с течение на времето, поради изместване на границата между двете области, Бран губи статутът си. 
Съдбата на сградата е доста по-интерсна през 20в, когато, след края на Първата Световна Война, той е подарен на кралица Мария, съпруга на крал Фридрих I. С цел да се угоди на желанията на кралицата и дъщеря й – Илеана, замъкът търпи отното множество промени ( напр. изграждането на специален тунел). Краят на Втората Световна Война обаче отново преобръща събитията и замъкът става държавна собственост, когато е превърнат в музей. Това продължава до 2009г. когато Румъния връща Бран на най-младия син на Илеана – Доминик Хабсбург.  Днес  това е първият частен музей в Румия и доста често посещавана туристическа дестинация.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About