100 Национални Туристически Обекта - част 1

100 Национални Туристически Обекта

1. 11. Архитектурно-исторически резерват „Царевец“, област Велико Търново
2. 1. Веляновата къща, Банско, област Благоевград
3. 4. Кордопулова къща, Мелник, област Благоевград
4. 10. Музей на мозайките, Девня, област Варна
5. 6а. Музей на солта, Помория, област Бургас
6. 16. Пещера „Леденика“, Враца, област Враца



11. Архитектурно-исторически резерват „Царевец“, област Велико Търново



Комплексът Царевец във Велико Търново е един от най-значителните обекти в българската история. На хълма в източната част на града се намира главната българска крепост по време на Второ Българско царство. Тук намирали място с течение на векове история, могъщество, царски особи, които са оставили в наследство една невероятна култура и архитектура.

Данни за живот на това място имаме още от 2хил години пр. Хр., като тя е обитавана и през Средновековието от византийски управници. Градежът на настоящата крепост започва през 12в. Тя е била гъсто застроена от административни и жилищни сгради. На върха се намирали царския и патриаршеския дворец, които с години претърпявали извести преустройства и допълнения. 

Реставрацията на обекта започва още през 30те години на миналия век. Разкрити и документирани са над 400 постройки, като в момента всеки посетител може да се изкачи до най-горната точка на хълма, минавайки покрай останките на някои от сградите. 

Разкопките продължават и до днес.

1. Веляновата къща, Банско, област Благоевград

За Веляновата къща се казва, че е най-оригиналната банска къща от времето на Възраждането. Първоначалният й  вид не е бил толкова впечатляващ. В нея живеели богато семейство, но докато стопанинът е на път, разбойници ограбват къщата и убиват жена му. Сломен от тази загуба, мъжът не се завръща повече в родното място, а домът му запустява с времето. През 1835г. жителите на града дават къщата на Майстор Велян Огнев. Той от своя страна я превръща в истинско творение на изкуството като я изографисва отвътре и отвън. 

Някои от най-красивите части на къщата са "Синята стая", дърворезбата на чардака и южната фасада в югоизточната стая. В едно от приземните помещения има и етнографска изложба.

4. Кордопулова къща, Мелник, област Благоевград

Кордопуловата къща е една от най-монументалните постройки за Възрождението. С нейното построяване се заема заможен търговец през 19в, чиято страст била хубавото вино. Той успява да създаде истински шедьовър с невероятната архитектура, стенописи и резби. Най-впечатляваща си остава обаче мелнишката изба, която и до днес е много посещавана. Тя е изключително уредена, а поставените в нея бъчви за съхраняване на мелнишко вино са огромни. 

10. Музей на мозайките, Девня, област Варна

В Музея на мозайките в град Девня могат да се видят някои от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство. Музеят всъщност представлява сграда, която следва традициите на гръко-римското жилище. Стилът е атриумно-перистилен, тоест жилищните, стопанските и складовите помещения са ситуирани около вътрешен двор, със зидан кладенец по средата. Общата площ на постройката е 1402кв.м. Стените на жилищните помещения са покрити с красиви мозайки и стенописи. Пет от помещенията са покрити с много цветни подови мозайки. Те от своя страна са направени от малки камъчета - тесери от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло. Често мозайките изобразявали сцени от митологията, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви.

Някои от най-известните мозайки са : "Горгона Медуза"; "Сатир ( Зевс ) и Антиопа"; "Сезони" и др.

6а. Музей на солта, Поморие, област Бургас

Музеят на солта в Поморие е единственият специализиран музей на Балканския полуостров за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Той е открит през 2002г. и се намира в старата част на града. 

В района на Поморие се добива сол още от времето на древния Анхиало и тази дейност продължава вече векове наред. В  Музея може да се види древната технология за производството на морската сол. Има експозиционна зала и действащи солници. Ще можете също така да разгледате снимки от началото на миналия век, макети, автентични съоръжения и инструменти. Най-впечатляващ е факта, че музея произвежда сол по същия начин, който това е ставало и в древността.

16. Пещера „Леденика“, Враца, област Враца

За Леденика определено може да се каже, че е една от най-посещаваните пещери у нас, Тя е благоприятна да се разгледа както от малки, така и от големи. Леденика може да се посещава целогодишно, но най-красива е през зимата и пролетта, когато ледовете създават истински шедьоври във вътрешността й. Дължината й е около 300 м и има около 10 зали, всяка една уникална по своята същност. В Леденика влизате през Преддверието, след което се навеждате ниско, минавате през прохода и стигате до Малката зала. Друго малко стеснение ви изкарва в Концертната зала. Тя е най-голямата ( 60х45м ) и най-красива. Тук могат да се видят различни фигури "изрисувани" от пещерата - Соколът, Дядо Коледа, Главата на Великана, Крокодилът и др. И до днес непрекъснато има групи, които чакат да влезнат в Леденика, но не бива да забравяме, че това чудо на природата всъщност може лесно да се унищожи от човешката намеса и трябва да го пазим - да не се изхвърлят боклуци, да не се снима със светкавица и др.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About