100 Национални Туристически Обекта - Част 3

100 Национални Туристически Обекта

1. 19. Етнографски музей на открито "Етър", Габрово, област Габрово
2.  29. Хижа "Скакавица", Рила, област Кюстендил
3.  47. Асенова крепост, Асеновград, област Пловдив
4.  13. Музей-крепост "Баба Вида", Видин, област Видин
5.  24а. Нос Калиакра, Каварна, област Добрич

19. Етнографски музей на открито "Етър", Габрово, област Габрово

Етърът – един уникален по рода си открит музей в сърцето на България. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в близост до град Габрово – на 8км. Пресича го река Сивек, която играе основна роля в механизна на съоръженията там. Смята се, че мястото представлява умален вариант на някогашния възрожденски град.  За изграждането му са реставрирани редица обекти, пренесени са оригинални съоръжения и са пресъздадени предварително заснети сгради.
Той е открит на 07 септември 1963г. и не след дълго се превръща в любима дестинация на редица българи. В открия музей намират място над 50 обекта, сред които влизат къщи, съоръжения и обществени сгради. Именно тук се намират единствените по рода си технически уреди, задвижвани от вода.
За да успеят да ви пренесат още повече в Габровския възрожденски град, там намират място майстори, готови да покажат на идващите хора занаятите,в които са най-добри и които са запазили традициите си векове наред. Произведените пред очите на посетителите изделия се продават и могат да бъдят закупени от всеки, който желае.
Топлите месеци са най-приятното време за посещение.Тогава ще може да се разходите из тесните улички, да седнете на някоя пейка или да изпиете едно кафе.Но ако желаете комплексът е отворен целогодишно.За пътуващите с кола има паркинг, а друга възможност са честите автобуси от Габрово. 

29. Хижа "Скакавица", Рила, област Кюстендил

Построена през далечната 1921/22г. хижа "Скакавица" е първата хижа в България. И до днес тя отваря врати на туристите, които искат да се възхитят на красивата природа в Рила. Може да я посетите през лятото и да се разходите до водопадът Скакавица, който е само на 30мин или до Седемте Рилски езера, които също не са далече. За любителите на зимни спортове хижата предлага ски-гардероб, влек, ски писта и спортна площадка.
Самата хижа разполага с 89 места. Също така е електрифицирана, а отоплението е с печки на твърдо гориво. На първия етаж се намира столовата, където можете да си изкарате една невероятна вечер и да изпиете един хубав хижарски чай! 

47. Асенова крепост, Асеновград, област Пловдив

Асенова крепост се намира в Родопите, на 2км от град Асеновград. Тя е една от най-добре запазените крепости в България и е интересна дестинация за всеки, който иска да опознае българската история.
Според археологически данни, мястото е обитавано още през V-IVв. пр. Хр., когато траките успяват да устоят на множество набези от римска страна. През разцвета на Византия обаче, тази крепост е превзета и укрепена с цел да подсигурява границата на развиващата се тогава византийска държава.
България обаче успява да си извоюва крепостта и цар Иван Асен II прави редица подобрения по нея. Именно поради тази причина тя и развиващият се наблизо град Станимака, взимат неговото име - Асенова крепост и Асеновград.
Крепостта се намира на естествена височина и фактът, че е труднодостъпна я прави толкова здрава и желана от различните народи. Възможността й за превземане е само от югозападната страна.
В последните години крепостта е устроена много добре за посетители. Отворена е целогодишно.

13. Музей-крепост "Баба Вида", Видин, област Видин

снимка : Klearchos Kapoutsis
Крепостта "Баба Вида"  е една от най-значителните в Българската история. Тя се намира на големия завой при р. Дунав и открива невероятна гледка, щом се качиш на върха й. 
Смята се, че строежът на крепостта е започнал през Xв., като с годините преминава през няколко преустройства. Под нея са разположени останките на съществувала някога римска крепост. Почти през цялото Средновековие Баба Вида е била най-важното укрепление за Северозападна България. Те издържала на византийски обсади, продължавали над 8 седмици и е една от последните крепости, които падат при Османското нашествие. 
Роля на отбранителна крепост Баба вида играе почти до XVIIIти век. След това функциите й се променят и тя се превръща в оръжеен склад и затвор. 
Днес крепостта е запазена в почти същия си вид от последното си основно преустройство от времето на цар Иван Срацимир. Днес някои от помещенията са превърнати в музеи, в които са разположени находки и пособия от различни периоди. 

24а. Нос Калиакра, Каварна, област Добрич

Легендата разказа за 40 български девойки, които не искали да попадат в ръцете на османските воини. Едната от тях - Калиакра, им предложила да оплетат косите си една за друга и да се хвърлят в морето. Така никоя не можела да се откаже. Мястото, от което направили това се намира на 12 км от гр. Каварна, на дълъг и тесен нос. Той в момента носи името на тази девойка.
Нос Калиакра е едно от най-красивите места по българското крайбрежие. Той представлява археологически и природен резерват. Скалите му са високи над 70м. 
Казват, че ако стоите там достатъчно дълго можете да видите делфините в морето. А ако сте гладни не забравяйте да посетите разположеният в пещера двуетажен ресторант.

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About