100 Национални Туристически Обекта - част 2

                                                 100 Национални Туристически Обекта


34. Връх Ком, Берковица, област Монтана
30. Къкринско ханче, Ловеч, област Ловеч
19. Музей на образованието, Габрово, област Габрово



34. Връх Ком, Берковица, област Монтана

Връх Ком ( Голям Ком) се намира в западната част на Стара планина. Той е висок 2016м и е лесно достъпен. Това е причината да бъде посещаван ежедневно от множество туристи. От хижата до върха са около 2 часа, като маршрутът минава през седловината Малък Ком и Среден Ком и тръгва на запад към връх Ком. 

Връх Ком е и началото на известният маршрут Ком - Емине. Той преминава през билото на Стара планина, пресича България и достига до морето. Всяка година, през лятото, редица хора си отделят време за това невероятно преживяване. 

Гледката от върха е много красива. Решите ли да отделите време за разходка до връх Ком няма да съжалявате. Ще можете да видите Берковица, Берковското поле, Монтана и язовир Огоста. Гледката е внушила и Иван Вазов, който пише стихотворението "На Ком". Днес, близо до котата, има поставена каменна плоча с берелеф на писателя и част от стихотворението.


30. Къкринско ханче, Ловеч, област Ловеч


Къкринското ханче е важна част от българската възрожденска история. Това е мястото, където Апостолът на свободата - Васил Левски е заловен от Ловчанската турска полиция на 27 декември 1872г. По-малко от два месеца по-късно е бил обесен. 

Известно е, че Къкринското ханче е бил част от Ловчанския революционен комитет. Тук място и убежище намирали много революционери. След залавянето на Левски с времето ханчето е изоставено и не функционира. В края на XIXв. дори изгаря до основи. През 1901г. обаче Никола Цвятков, един от придружителите на Левски при залавянето му и  проф. Параскев Стоянов правят подробна скица на мястото. Така успяват да запазят точното положение на сградите и стаите. 

Едва през 1926г. започва възстановяването на Къкринското ханче. То е официално открито на 10 май 1931г. И до днес там стои вековният бряст станал свидетел на залавянето на Васил Левски.


19. Музей на образованието, Габрово, област Габрово


Музеят на образованието в Габрово е единствен по рода си в България. Само  тук можете да проследите развитието на българското образование още от IXв до 90те години на XXв. 

Създаден през 1974г. той определено се нарежда сред най-интересните музеи, както в България така и на целия Балкански полуостров. Музеят се помещава в Априловската гимназия и е разделен в 5 експозиционни зали.

В първата зала се проследява най-ранния етап от развитието на българската просвета - от IXв до 1834г. Тук могат да се видят различни пособия за писане от килийното и взаимното училище.
Втората зала е посветена на новобългарската просвета - от 1834г. до 1878г. В този период от около 40 години, българското образование набира голяма скорост. Започват да се образуват училища на територията на цялата страна. Тук дори можете да видите и възстановка на кабинет.
Третата и четвъртата зала показват развитието на българската просвета от Освобождението до 90те години на миналия век. Тук ясно се вижда навлизането на западната култура. Започва масово обучение на народа, като дори българите са били първи по грамотност на Балканския полуостров.
Петата зала представлява възстановка на взаимно училище. Тази стая ви пренася в една съвсем различна епоха. Дори можете да видите т. нар. "затвор" - помещение, в което затваряли наказаните ученици.  




0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About