Долината на смъртта - красиво и загадъчно място



Ако има класация по най-негостоприемните места на планетата, то Долината на смъртта определено ще е сред първите в списъка. Както предполага и самото й име тя е пуста, необитаема  и опасна за неподготвените туристи. Разположена в централна Калифорния, САЩ, Долината е едно от най-сухите места на планетата, въпреки че е обкръжена  от снежни върхове. Името й идва още в средата на 19в, когато с цел да спестят време, едни от първите заселници решили да минат напряко. Не всички обаче преминали през това място, поради което още тогава то получило името Долината на смъртта... На това място рядко вали като зимата температурата достига до 0 градуса, а лятно време се изкачва до рекордните 50. Според редица геоложки изследвания преди милиони години на това място е имало солено море, което постепенно се е изпарило. За това свидетелстват и някои от забележителностите, които можете да разгледате когато посетите Долината на смъртта…

Такава забележителност е например пресъхналият басейн Бедуотър. Освен, че това е най-ниската точка в Северна Америка ( на 86м под морското равнище), някогашното езеро има остатъци от чиста сол, придавайки един кристален вид на областта, отразяваща слънчевите лъчи. Колкото и невероятно да изглежда в близост до това езеро се намират пясъчните дюни, които са често използван декор в холивудските филми ( напр. „Междузвездни войни“ ). Някои от тях са дълбоки по над 100 метра, а често менят и формата си.

Забележителностите в Долината на смъртта обаче определено не спират дотук. Близо до северния връх на планината Котънууд се намира вулканичният кратер Убехебе. Той е с диаметър над 1 км и възрастта му е над 4000 години. Друг интересен природен феномен е т. нар. Дяволско игрище за голф. Името на това място идва от  острите ръбове, сформирани от засъхнала солена тиня, които само Дяволът можел да хареса.  Тук също е имало вода преди хиляди години, но за разлика от Бедуотър и поради факта, че мястото се намира над морското равнище, при кристализирането на водата се получават малки остри връхчета.

Една от най-големите атракции и мистерии на Долината на смъртта е Пистовия плаж. Причината, поради която се нарича така е придвижването на гигантски камъни, които оставят следи върху пясъка…Понякога следите дори са в идеално права нишка, а най-интересното е, че досега никой не е успял да заснеме или дори да види как точно се движат тези камъни… Учените го отдават на дъждовете и вятърът, но кой знае…


Долината на смъртта предлага още множество интересни природни феномени, които доказват колко непредсказуема и велика е природата. От стесняващи се каньони, през пустош, движещи се камъни, големи пещи, използвани за мините до планински вериги и върхове, от които можем да видим всичко това, това „Американско чудо“ определено може да влезне в списъка ви „Местата, които искам да посетя…“ А какво още има в твоя списък?

Източник на снимките : Pinterest

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About