Изчезващите племена и техните нрави...



  Замисляли ли сте се някога колко сме улеснени в редица ежедневни неща? Дали си даваме сметка какво бихме правили ако топлата вода не потичаше от кранчето, ако хладилника не съществуваше и нямаше как да си изстудим нещо за пиене...ако нямахме интернет и нямахме връзка с целия свят?! А често в механизирания свят, завладял понякога и цялото ни ежедневие, забравяме че е имало,а  и все още има, хора, които всяка година си строят нова колиба, живеят ден за ден и следват обичаи, за които ние дори не можем да си представим...
  Фотографът Джими Нелсън решава да предприеме една смела инициатива и да живее по 2 седмици с племена, отдавна забравени от модерния свят. По този начин той иска да запамети завинаги лицата и начина на живот на някои от вече изчезващите племена в света. Така в книгата, която публикува, той ще съхрани нрави, идеи и начин на живот, колкото интересни, толкова и различни от нашите.
  В следващите няколко статии ще разгледаме именно някои от тези племена....



Племето Kazakh в Монголия:

В Западна Монголия, провинция Bayan Olgii, вече векове наред намира място едно от най-популярните племена в света - на Монголските казаци. За тях казват, че се намират в тези територии от десетки години, като някои учени дори ги свързват като потомци на Чингиз хан. Въпреки влиянието от една страна на Русия, а от друга на Китай, те успяват да запазят същността и нравите си. За Монголските казаци се казва, че са много дружелюбни - винаги биха те посрещнали и почерпили чаша чай. Начинът им на живот е полу-номадски, което означава, че се местят по няколко  пъти в годината на различно място, взимайки със себе си всичкия си добитък. Един от най-интересните им обичаи е ловуването в орли. Красивите и могъщи птици били специално обучавани, след което носели на стопаните си различни дребни животни.





Племето Himba  в Намибия

Вече десетилетия наред, племето Химба успява да запази непокътнати своите традиции и идеали. Фотографи и туристи от цял свят се стичат към Намибия, за да могат да снимат или видят тези "причудливи" хора. Племето има обаче строги обичаи, които не могат да се променят вследствие на идващите туристи - всеки принадлежи към два отделни клана - един на майката и един на бащата, като бракът при тях е задължителен с цел да се продължи рода. Интересно при обаче са т. нар. "червени" жени. Представителките на нежния пол всяка сутрин оцветяват тялото си с червена охра... Все още не са ясни причините, поради които правят това. Според едни така се предпазват от слънцето, според други от насекоми, а самите те казват, че това е правилния цвят, защото е цветът на кръвта...и на земята.




Племето Хули в Индонезия и Папуа Нова Гвинея

Смята се, че племето Хули живее в териториите на Папуа Нова Гвинея от около 1000 год. Те имат строга социална и племенна структура. Тя се състои от кланове и подкланове, като вторите за зависими от първите. Това не пречи обаче подклановете да обявяват война или мир помежду си с цел да разширят територията си или да си набавят храна. Членството в подклановете и самите кланове често е наследствено. Интересно е и разделението между мъжете и жените и ясните им роли - мъжете осигуряват добитък и се грижат за мира, а жените гледат децата. Двата пола дори живеят разделено - в различини колиби в двата края на селището, а ако в семейството има момче, то е задължено да отиде при баща си щом навърши 10.



Племето Asaro в Индонезия и Папуа Нова Гвинея

Племето Азаро става известно на модерния свят едва в средата на 20в. Дали заради различията в езика, обичаите или трудно достъпния терен, в който живеят, те остават мистерия за Запада близо 1000 години. Интересен при тях е начинът, по който боядисват телата си - с кал... Легендата разказва, че преди време те били принудени да бягат от опасен враг. За да се спасят те се скрили в реката Азаро. Врагът ги чакал дълго време, но по здрач ги видял да излизат от реката целите в кал. Вместо обаче да ги хване,той ги помислил за духове и избягал. За да запазят традицията членовете на племето и до днес се боядисват с кал.


Племето Калам, Индонезия и Папуа Нова Гвинея

Смята се, че Папуа Нова Гвинея е населена преди десетки хиляди години...Кога точно обаче никой не знае. Едно от племената там се намира в един труднодостъпен район - Симбай. Единият начин да стигнеш дотам е със самолет, а другият е да преминеш през множество стръмни хълмове и храсталаци, за да стигнеш до крайната точка. Може би поради тази причина племето Калам е успяло да запази толкова дълго своите традиции и нрави. И тук разделението между мъжа и жената е много ясно - мъжът се грижи за лова на добитъка и е начело на племето, а жената е тази, която трябва да се грижи за децата и посевите. За да плашат враговете си, те често си слагат големи маски или боядисвали телата си.



0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About