Изчезващите племена и техните нрави...част 2

1. Goroko, Indonesia and Papua New Guinea

Индонезия определено е едно от местата, където се срещат множество племена. Те населяват различни хълмисти или равнинни райони, като понякога представляват дори само едно село. Едно от тези племена е Гороко. То се отличава с изумителния начин, по който украсява тялото и главата си - с пера, кожи и др. За тях е от огромно значение как ще изглеждат по време на битка и как ще ги възприеме врагът им. Но това, което изумява най-много е, че това малко племе успява да живее в хармония с природата...
уважават храната, която получават, събирайки растения или отглеждайки различни видове култури.


2. Chukchi, Russia

Може да се каже, че племето Чукчи в Русия до голяма степен напомня на известните ни на всички ескимоси. Те се разпростират в Чукотския автономен окръг на Русия ( на север ). В тези неблагоприятни земи тяхно основно препитание е еленовъдството. Това обаче, с което се характеризират е специфичния им външен вид на хора, израснали в студените райони - тъмни коси и очи, изпъкнал тесен нос и дългоглавие. В началото на 90те години чукчите са били около 15 хил.


3. Maori, New Zealand

Племето Маори е коренното население на Нова Зеландия и се смята, че населяват мястото още от средата на 13в. сл.  Хр. Наброявайки над 600 хил души те и до днес са успели да запазят своята самоличност и нрави. Това, което обаче ги прави известни из целия сват са татуировките, които правят по своето тяло. Всяка една от тях е със специално предназначение и нито един елемент по тялото не бива да се повтаря с друг. Специално внимание се отделяло на лицето, като татуирането се смятало за вид изпитание, през което всеки трябвало да мине.




4. Gauchos, Argentina

Казват, че нещата не се случат както по филмите...че това, което виждаме по телевизията не винаги е истина или е отдавна изчезнало...Е когато видим племето гаучо определено се сещаме за каубоите, които сме гледали по американските филми. Това племе съществува от 18-19ти век и успява да запази традициите на тогавашния живот години наред. Те не позволяват на все по-модернизиращия около свят да замести нравите и обичаите, с които са свикнали.



5. Tsaatan, Mongolia

Племето Тсаатан в Монголия е едно от последните племена, които се занимават с еленовъдство и дори са познати още като "елините души". Те обитават субарктическите райони и се придвижват между 5 и 10 пъти в годината. В момента са останали само 44 семейства...Интересното при тях е, че не използват елените за месо...от опитомените елени те взимат мляко за направата на сирене, а от рогата им си правят оръжия...


Източник : http://www.beforethey.com/ и The Bored Panda

0 comments:

Публикуване на коментар

Recent Comments

 

Blogger news

About